“Перо то пеликан” от Димитър Бахчеванов, 11 години, гр. София

| 1 Comment

Перо от пеликан

 Няма непостижима цел! Чуваме тази фраза навсякъде – на улицата, в клас, вкъщи. Правим си този извод от филми, разкази и романи. Именно в това ни убеждава и книгата на Ирина Папанчева – романът “Перо от пеликан”.

В нея тя ни разказва за 12 годишният Мартин, който получава слаба отценка по литература, но въпреки това той не се отказва от мечтата си да напише книга и то дори да го направи с перо от пеликан.

В живота на всеки човек има моменти, които го обезсърчават, но това не е причина той да се отказва от начинанието си, а напротив – провалите трябва да го мотивират още повече да осъществява целите си. Те трябва да се приемат като една необходима стъпка към успеха, който задължително ще последва и ще бъде награда за усилията ни… Няма пречка, която да попречи на човека да превръща мечтите си в цели, а тях – в реалност. Всяко успешно начинание се гради на много опити. Наивно е да смятаме, че всички ще се увенчаят с успех. Това че Мартин получава слаба отценка по Литература не означава, че това му пречи да напише книга.

Интересно е и перото от пеликан, с което той иска да направи творбата си. То е израз на неговата емоционлност, креативност, стремежът му към свобода и огромното му въображение.

В романа Перо от пеликан отново се срещаме със силата на човешката воля. Главният герой е твърдо решен да осъществи целта си. А защо да не го направи дори с едно… перо от пеликан.

Димитър Бахчеванов
Години: 11
Град: София

Tags: , , ,

One Comment

  1. Eseto e chudno.Nomer 1

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*


  • Facebook
  • NetworkedBlogs
  • Twitter
  • YouTube