Мирела Караджова за “Перо от пеликан”

| 0 comments

“Ако трябва с една дума да опиша емоцията, която ме завладя, опознавайки проекта “Перо от пеликан”, то това е “очарование”.  Това не просто е най-оригиналният начин за представяне на сюжет, и то все още неизлязал от печатницата, а и най-вълнуващият и пълноценен такъв. Да заразиш детската душа с идея не е трудно, но да накараш тази душа да изпита, усети, почувства и запомни емоцията от съ-преживяването на едно художествено произведение – това е вълшебство!
Детският живот в реалността доста често се разминава от розовия свят, описан в  детските книжки. Очарована съм от тази хрумка на проекта “Перо от пеликан” да запознае малчуганите с алтернативната реалност – тази на болката, страха, липсата… но по един пъстър, шарен, образователен и безопасен начин – дори с професионална намеса в лицето на психологически консултант. Завладя ме нестандартността на идеята – да съчетаеш четенето на история с това да възпитаваш непознати деца на “живот”. И то не просто на живот, а на начин на живот. Красив начин на красив живот, в какъвто той се превръща, с практикуването на йога и медитация.

“Перо от пеликан” е проект, който отваря сетивата. От пръв поглед детска история, а всъщност – историята на живота. Независимо от възрастта, сюжетът, случките те провокират на дълбоко замисляне. Именно в такова изпаднах и аз, получавайки поканата от Борислав, да съ-авторствам на концепцията на филмчето, което създадохме.

За мен беше важно да пресъздам напрежението от човешкия живот… напрежение, което може да присъства дори и в детството… напрежение, породено от външните фактори, (не)зависещи от детската душа…

А щастието да се потопя в снимковия материал на най-добрия в репортажната фотография в Бургас – Борислав Пенков, е неописуемо. Толкова много детски лица, емоции, състояния, фактори, дори съдби – и всичко това уловено в кадър! Тринадесет годишният Мартин е навсякъде около нас – и тъжният, и влюбеният! И неразбиращият, и неразбраният… Нека не го подминаваме с безразличие, а му подарим поне една усмивка…”

 

Мирела Караджова, художник

Повече за Мирела можете да научите от тук

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*


  • Facebook
  • NetworkedBlogs
  • Twitter
  • YouTube