С „Перо от пеликан” към „Четящият човек”

| 0 comments

Деца ще четат и дотворяват романа на Ирина Папанчева

Публичното четене от деца на романа „Перо от пеликан” на Ирина Папанчева ще е една от първите прояви на фестивала „Четящият човек”, организиран от книжарници „Хеликон” в Бургас още преди официалното му откриване на 6 август. Четенето ще започне в 18 ч на 4 август в бургаската книжарница „Хеликон”.

„Главният герой в романа на Ирина Папанчева, 12-годишният Мартин, иска да стане писател и да напише книга с перо от пеликан. Първите му творби са вдъхновени от една необичайна лятна ваканция в Бургас, показан със своите различни лица – плажа, вечерните улици, езерото „Вая”, лугата, калта. Затова виждаме четенето на текстове от тази още непубликувана и много бургаска книга от деца като забавен предговор, написан към първия том на на фестивала. Четящите възрастни са били четящи деца.”, каза Юри Лазаров, представител на организаторите от „Хеликон”.

„Благодарна съм на „Хеликон” за възможността да участвам в тази чудесна инициатива. Героят ми започва да пише първите си дневник и творби в тефтер, купен точно от бургаския „Хеликон”. За мен е много знаково, че първото четене на части от книгата ще се осъществи точно там. Планираме едно интерактивно и занимателно събитие, в което границата между деца и възрастни да се размие, за да изкристализира общото ни изживяване като четящи хора. И творящи хора.”, сподели Ирина Папанчева.

Седмицата от събития, свързани със сюжета на книгата ще се проведе в Бургас, от 29 юли до 3 август, непосредствено преди фестивала „Четящият човек”.

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*


  • Facebook
  • NetworkedBlogs
  • Twitter
  • YouTube